Bambu och dess fördelar

De naturliga egenskaperna hos bambu gör att produkterna känns mjuka och följsamma mot din hud. Våra plagg av bambu är svalare vid varmt klimat och varmare vid kallt klimat. Odling av bambu är 100% naturlig då det inte krävs några kemiska tillsatser. Det är i sig själv antibakteriellt och angrips inte av skadedjur så som exempelvis bomull gör där miljöfarliga besprutningsmedel krävs. Plaggen håller sig fräscha länge då de har antibakteriella egenskaper som dödar bakterier i tyget vilket gör att plaggen är hygieniska och bra för hälsan. Bambu är världens mest snabbväxande växt, färdigvuxen för att skördas på tre månader. Man får på detta sätt ut mer av den odlingsbara marken.

Varför bambu?

Det material som de flesta förknippar med kläder, handdukar lakan mm är idag bomull. Bomull har odlats i 4000 år. Under det senaste århundradet har mer och mer bekämpningsmedel använts vid framtagningen av bomull, detta för att effektivisera odlingen. Idag utgör bomullsodlingen i världen ca en tiondel av det totala användandet av miljö och hälsofarliga kemikalier. Idag placerar sig bomullsindustrin som en av de tio mest förorenade industrierna i världen. Många som jobbar med denna odling insjuknar och en del av dem dör som en direkt påföljd av användandet av kemikalierna. Jorden som bomull odlas på utarmar och dödar den viktiga jordmånen – detta kan leda till att jorden på sikt blir helt obrukbar. Odlingen kräver enorma mängder vatten ofta i länder där detta redan är en bristvara. Greentex tar fasta på alternativen och erbjuder dem! Vårt sortiment bygger framförallt på Bambun, en växt som odlas mestadels i Asien. Vår bambu odlas i Kina på speciella plantager under kontrollerade arbetsformer. Målet är att erbjuda våra kunder ett intressant alternativ till bomull som tillika innehar en rad fördelar ur ett användarperspektiv.

Torr med bambu

Bambun absorberar svett snabbt, det torkar inte in mot din hud, dess extraordinära ”andning” gör att du är bekväm och torrare än andra material. Bambumaterialet är ett material som ”andas” det gör att du känner skillnad i varmt klimat då det fungerar nedkylande. I kallare klimat så är det värmande. Bambun håller dig fräsch vid alla typer av klimat.

Fräsch med bambu

Kläder av bambu håller sig naturligt antibakteriella alltid, även efter många tvättar så finns egenskapen kvar i tyget. Eftersom den tar död på bakterier så håller du dig själv och dina plagg fräscha längre. Detta gör användandet mer hygieniskt och hälsosammare. Bambumaterialet är också antistatiskt vilket gör att det ligger fint mot din hud. Materialet är också skyddande mot UV-strålning.

Bättre för miljön

Bambun odlas helt naturligt utan kemiska tillsatser. Bambun är världens mest snabbväxande växt. Den når sin maxhöjd redan efter tre månader. Den är i sig vattenbärande vilket gör att bevattning inte behövs i större utsträckning. Pga detta är bambun känd för att just förbättra jordmånen på det land där den odlas. Bambun skördas inte vid roten utan beskärs vilket också bidrar till att hålla den odlingsbara marken stabil. Vid samma användande av yta räknar man med att få ut så mycket som 10 gånger mer material ur bambun än ur bomullen.

OEKO-tex certifiering
Våra bambu artiklar är certifierade enligt Oeko-Tex. Mer info finns här:  www.testex.com